Oogzicht verbeteren opties: bril, lenzen of laseren

HEB IK ZICHTCORRECTIE NODIG?

Uw opticien kan zichtcorrectie aanbevelen als u het volgende ervaart:

  • Moeite om dingen op afstand duidelijk te zien (bijziendheid of myopie)
  • Moeite om dichtbij duidelijk te zien (verziendheid of hyperopie)
  • Wazig zicht als gevolg van een onregelmatige vorm van het hoornvlies of de ooglens (astigmatisme)
  • Focussen op dingen dichtbij naarmate u ouder wordt moeilijker gaat (presbyopie)

WELKE OPTIES HEB IK VOOR ZICHTCORRECTIE?

Als u zichtcorrectie nodig hebt, kan het kiezen van de juiste soort zichtcorrectie bijdragen aan een helder zicht en uw kwaliteit van leven verbeteren. Uw opticien zal mogelijk een of meer van het volgende aanbevelen

EEN BRIL

Een bril werkt volgens hetzelfde principe als contactlenzen: deze buigt het licht af en richt het op uw netvlies om uw zicht te verbeteren. Een bril kan corrigeren voor bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie), astigmatisme (een cilinder) en leeftijd gerelateerde problemen met focussen op korte afstand (presbyopie).

Brillen zijn modieus en populair en u kunt kiezen uit uiteenlopende stijlen, materialen en prijsklassen. Uw opticien zal uw ogen testen om de juiste sterkte te vinden voor uw bril en raadt mogelijk ook een specifieke coating voor uw brillenglazen aan.

Typen brillenglazen

  • Enkelvoudige glazen voor verziendheid, bijziendheid, astigmatisme of moeite met focussen dichtbij
  • Varifocus- of multifocusglazen voor presbyopie. Met deze glazen kunt u zowel dichtbij als veraf scherp zien.

Denkt u erover om een bril aan te schaffen?

Als u van plan bent om een bril aan te schaffen is het belangrijk om naar een opticien te gaan voor een oogonderzoek. Deze controleert de gezondheid van uw ogen en zorgt ervoor dat u het juiste voorschrift krijgt, passend bij uw behoefte aan zichtcorrectie en uw levensstijl; soms kan dit inhouden dat u een bril afwisselt met contactlenzen, afhankelijk van uw activiteiten.

CONTACTLENZEN

Net als bij een bril buigen contactlenzen het licht af en richten ze het op uw netvlies om uw zichtafwijking te corrigeren. Contactlenzen worden rechtstreeks op het oppervlak van uw oog geplaatst om uw zicht te corrigeren en kunnen worden gebruikt voor het corrigeren van bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie), astigmatisme (cilinder) en leeftijd gerelateerde problemen met focussen op korte afstand (presbyopie).

Contactlenzen helpen u niet alleen om helder te zien, maar laten u ook een natuurlijk uiterlijk houden. Omdat ze minder aanwezig, storend en zichtbaar zijn dan een bril, zijn contactlenzen met name een goede keuze voor zichtcorrectie voor mensen met een actieve leefstijl. U dient wel te zorgen dat u ook nog een bril hebt voor wanneer u geen contactlenzen draagt – hiermee kunt u ook uw look veranderen.

Welke type contactlenzen zal ik kiezen?

Uw opticien zal u adviseren over de beste contactlens voor uw behoefte aan zichtcorrectie en leefstijl, maar zachte contactlenzen komen in twee hoofdtypen.

Daglenzen

Daglenzen vereisen nauwelijks onderhoud. U gooit ze gewoon aan het eind van de dag weg en pakt 's ochtends een vers paar. U hoeft ze niet schoon te maken.

Elke dag nieuwe lenzen dragen is de meest gemakkelijke en hygiënische manier om contactlenzen te dragen. Vraag uw opticien naar ACUVUE® MOIST of ACUVUE® OASYS daglenzen.

Herbruikbare contactlenzen

Lenzen die u schoonmaakt en 's nachts opbergt om ze de volgende dag weer te gebruiken, heten herbruikbare contactlenzen. Nadat u de lenzen uithaalt, maakt u ze schoon en bewaart u ze 's nachts in desinfecterende vloeistof. De volgende ochtend zijn ze klaar om ze weer in te doen. Vervolgens worden de lenzen gewoonlijk om de twee weken of om de maand vervangen door een nieuw paar, afhankelijk van het merk en van de aanbevelingen van uw opticien.

Vraag uw opticien naar ACUVUE® Vita® of ACUVUE® OASYS herbruikbare contactlenzen.

LASERCHIRURGIE

Bij laser(refractie)chirurgie aan de ogen wordt de vorm van het doorzichtige oppervlak aan de voorkant van uw oog (het hoornvlies) bijgesteld ter correctie van bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Bij veel mensen corrigeert laserchirurgie hun zicht zodanig dat ze geen bril of contactlenzen meer nodig hebben.

Overweegt u laserchirurgie?

Als u laserchirurgie overweegt, moet u alle risico's en potentiële bijwerkingen bespreken met uw opticien, om na te gaan of dit voor u de beste optie voor zichtcorrectie is. Als u inderdaad laserchirurgie ondergaat, dient u dit bij elke controle, zichttest of oogbehandeling aan uw opticien te laten weten.

BEGINNEN MET HET DRAGEN CONTACTLENZEN

Begin vandaag nog met het gratis† uitproberen van ACUVUE® contactlenzen.

Houd er rekening mee dat er kosten voor professioneel oogonderzoek en aanpassing in rekening gebracht kunnen worden. Uitsluitend voor inwoners van België vanaf 18 jaar. Eén proefpaar per persoon. Toelating afhankelijk van goedkeuring door een opticien. Uitsluitend via deelnemende opticiens.