Wat is astigmatisme?

Astigmatisme, of een cilinder, is een vaak voorkomende aandoening die op elke afstand wazig of vervormd zicht kan veroorzaken. Het kan zich op elke leeftijd voordoen en vaak zijn mensen met astigmatisme ook bij- of verziend. In België heeft bijna de helft van de mensen met een bril voor zichtcorrectie astigmatisme.

Wat veroorzaakt astigmatisme?

Astigmatisme doet zich voor wanneer het oogoppervlak (het hoornvlies) of de lens daarachter niet rond is, maar ovaal, zoals een rugbybal. Hierdoor wordt het licht dat het oog binnenkomt vervormd, zodat het niet correct op het netvlies valt, met een wazig beeld als gevolg.

Wat zijn de symptomen van astigmatisme?

Astigmatisme kan wazig zicht veroorzaken wanneer u probeert te focussen op voorwerpen op afstand, zoals verkeersborden. Het kan ook gevolgen hebben voor uw zicht bij activiteiten dichtbij, zoals lezen of borduren. Als het niet wordt gecorrigeerd, kan astigmatisme leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, met de ogen knijpen en een wazig zicht.

HOE WEET IK OF IK ASTIGMATISME HEB?

Als u vermoedt dat u astigmatisme hebt, zoek dan met behulp van de tool 'opticien zoeken' een opticien bij u in de buurt en maak een afspraak voor een oogonderzoek.

Oogtest voor astigmatisme

Vóór uw afspraak met de opticien kunt u thuis al het volgende proberen:

1. Als u een bril of contactlenzen draagt, zet u die op of doet u die in.

2. Ga op een afstand van circa 35 cm van uw computerscherm zitten.

3. Kijk naar het diagram terwijl u één oog bedekt met uw hand. Hoe zien de lijnen eruit? Zijn ze allemaal even duidelijk en scherp?

4. Voer deze stappen opnieuw uit om het andere oog te testen.

Wat betekenen uw resultaten? Als u geen astigmatisme hebt, moeten de lijnen er scherp en allemaal even donker uit zien. Als sommige groepen lijnen er scherp en donker uitzien, maar andere wazig en lichter, hebt u misschien astigmatisme. Welk resultaat u ook krijgt, dit moet in elk geval worden bevestigd door een opticien.

ASTIGMATISME CORRIGEREN

CONTACTLENZEN VOOR ASTIGMATISME

Begin vandaag nog met het gratis† uitproberen van ACUVUE® contactlenzen.

†Houd er rekening mee dat er kosten voor professioneel oogonderzoek en aanpassing in rekening gebracht kunnen worden. Uitsluitend voor inwoners van België vanaf 18 jaar. Eén proefpaar per persoon. Toelating afhankelijk van goedkeuring door een opticien. Uitsluitend via deelnemende opticiens.