BEGRIJPEN WAT OOGIRRITATIE KAN VEROORZAKEN BIJ CONTACTLENZEN

Enigszins rode ogen kunnen zich met of zonder contactlenzen voordoen, maar gewoonlijk is dit tijdelijk en hoeft u zich er geen zorgen over te maken. Enkele oorzaken van rode ogen zijn:

 • vermoeidheid
 • allergieën
 • contactlenzen langer dan aanbevolen dragen
 • gevoeligheid voor contactlensmaterialen of -vloeistoffen

BELANGRIJKE KENNISGEVING: Als uw ogen rood zijn en u ondervindt pijn of verminderd zicht, verwijder dan de contactlenzen die u eventueel draagt en neem onmiddellijk contact op met uw opticien.

HOE U OOGIRRITATIE VOORKOMT EN COMFORT BEHOUDT

Uw ogen bevatten van nature een laagje vocht, maar soms kan uw leefstijl het evenwicht verstoren. Hier volgen enkele tips voor specifieke situaties, zodat u de dingen de baas blijft:

SCHOONHEID

TIPS

 1. Doe uw contactlenzen in voordat u zich opmaakt.
 2. Gebruik van waterbestendige mascara en eyeliner kan helpen om schilfers en vegen te voorkomen.
 3. Hypoallergene of olievrije make-up en make-up removers zijn de beste keuze wanneer u lenzen draagt.
 4. Draag geen contactlenzen wanneer u uw haar laat verven of een permanent krijgt, want de chemicaliën kunnen oogirritatie veroorzaken.
 5. Als u haarspray gebruikt, gebruik deze dan voordat u uw contactlenzen indoet. Als u uw contactlenzen al in hebt, zorg dan dat u uw ogen dichthoudt bij het gebruik van de haarspray.
 6. Als uw ogen opgezwollen, rood of ontstoken zijn, neem dan contact op met uw opticien en draag geen make-up of contactlenzen.

DIGITALE APPARATEN

TIPS

 1. Neem regelmatig een pauze als u veel naar uw scherm kijkt. Stel uw ogen elke 20 minuten bij, door naar voorwerpen op verschillende afstanden te kijken.
 2. Vergeet niet om regelmatig te knipperen. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar tijdens het gebruik van digitale apparaten knipperen we vijf keer minder dan normaal.
 3. Drink veel water om te voorkomen dat u uitdroogt.
 4. Als de droogheid aanhoudt of uw ogen voortdurend gespannen aanvoelen, neem dan contact op met uw opticien.

REIZEN

TIPS

 1. Neem altijd uw bril mee, voor het geval u deze nodig hebt.
 2. Om niet te veel bagage mee te hoeven nemen kiest u voor contactlensvloeistof en bevochtigingsdruppels in reisformaat; voor het geval u deze nodig mocht hebben (of voor daglenzen)
 3. Als u per vliegtuig reist, houd dan uw bril, contactlenzen, lenshouder en vloeistof in uw handbagage. Als uw bagage kwijtraakt, wilt u niet zonder uw contactlenzen komen te zitten, of zonder de mogelijkheid om ze aan het einde van de dag uit te halen.
 4. Op lange vluchten kan het comfortabeler zijn om uw bril te dragen, omdat de lucht in de cabine vaak erg droog is.
 5. Houd u aan uw gebruikelijke routine; het is belangrijk om op schema te blijven met het vervangen van uw contactlenzen, ook als u zich in een andere tijdzone bevindt.
 6. Wees voorbereid: als u herbruikbare contactlenzen draagt, neem dan een of twee paar extra mee voor het geval u uw huidige paar kwijtraakt of beschadigt. U kunt ook met uw opticien overleggen over het dragen van daglenzen als u op reis bent.
 7. Vergeet niet om uw contactlenzen te verwijderen als u besluit te slapen tijdens een lange reis.
 8. Onthoud dat u dient te vermijden dat uw lenzen in contact komen met leidingwater. Haal uw lenzen eerst uit als u gaat douchen, zwemmen of tijdens watersport.

BEGINNEN MET HET DRAGEN VAN CONTACTLENZEN