VINDT U HET STEEDS MOEILIJKER OM SCHERP TE ZIEN VAN DICHTBIJ? DIT KAN PRESBYOPIE ZIJN.

Presbyopie tast het scherpstellingsvermogen van onze ogen aan bij taken dichtbij – zoals een draad door het oog van een naald rijgen, of het lezen van een tekstbericht. Het is een erg geleidelijk proces en het begint met moeite krijgen om zaken te zien die slechts enkele centimeter verwijderd zijn, zoals kinderen dit kunnen; naarmate dit proces vordert, moeten we de dingen steeds verder weg houden om ze duidelijk te zien. Dit gebeurt omdat de lens in het oog progressief wat flexibiliteit verliest, wat presbyopie wordt genoemd. Dit klinkt misschien als een exotische en zeldzame aandoening, maar u bent niet alleen en, hoewel het een bron van frustratie is, is het heel normaal.

Als u ook problemen hebt met het scherp zien op andere afstanden, zoals bij het autorijden, televisiekijken of bij computergebruik, dan hebt u mogelijk een ander type voorschrift nodig, bijvoorbeeld voor myopie, hyperopie of astigmatisme. Uw oogzorgspecialist kan u adviseren of dit het geval is.

Hoe werkt het oog?

Om dingen te kunnen ‘zien’, moet er een duidelijk beeld op de achterkant van het oog worden gevormd. Lichtstralen verplaatsen zich door het hoornvlies (de doorzichtige, koepelvormige structuur aan de voorkant van het oog), door de pupil (het zwarte deel midden in het gekleurde gebied van het oog), door de lens (binnen in het oog) tot op het netvlies (het lichtgevoelige gebied aan de achterkant van het oog). Alles wat we rechtstreeks bekijken, wordt op een zeer gevoelig gebied van het netvlies gericht, namelijk de macula – dit is waar we het meest details zien. Ons ‘perifeer zicht’ wordt gericht op gebieden buiten de macula.

Veel mensen hebben contactlenzen of een bril nodig omdat het licht van een beeld niet precies op het netvlies gefocust wordt.

De dioptrie, of sterkte, van contactlenzen of een bril, helpt om de baan van de lichtstralen aan te passen zodat ze op het netvlies gefocust worden, wat voor beeld scherp zorgt. Mensen kunnen bijziend (myoop) of verziend (hyperoop) zijn. Binnen in het oog moet de lens van vorm veranderen om een scherp beeld te behouden wanneer we onze focus veranderen van veraf naar dichtbij of omgekeerd. Bij het oog noemen we dit proces accommodatie en het gebeurt automatisch. Na verloop van tijd wordt de lens in het oog dikker en groter en verliest deze zijn flexibiliteit. Al deze factoren verminderen het vermogen de sterkte te veranderen en ons in staat te stellen om scherp te stellen op verschillende afstanden. Dit is een geleidelijk proces en we merken zelden dat we niet meer kunnen focussen op iets vlak voor onze neus. We hebben de neiging het probleem pas te merken wanneer we niet goed meer kunnen focussen op onze 'normale' leesafstand. De verandering in flexibiliteit van de lens heet presbyopie.

Wanneer u voor het eerst de symptomen van presbyopie ervaart zal afhangen van de taak die u uitvoert, de hoeveelheid licht, of zelfs de lengte van uw armen! Over het algemeen geldt dat merkbare verschillen in zicht zich kunnen voordoen bij begin veertigers – zeker niet als je ‘oud’ begint te worden. Bij de eerste symptomen van presbyopie merkt u dat u mogelijk contactlenzen of een bril nodig hebt.

Tekenen en symptomen van presbyopie

Presbyopie komt vaak voor - het is eigenlijk een van de normaalste zaken die met het oog kunnen gebeuren en we krijgen er nagenoeg allemaal mee te maken.

Heeft u meer last om goed te kunnen lezen bij minder sterk licht? Kunt u de menukaart in het restaurant nog goed lezen? En hoe goed kunt u zien als u vermoeid bent? Merkt u dat u dingen wat verderaf houdt dan u vroeger deed? Zijn uw armen niet lang genoeg meer? Heeft u een groter lettertype gekozen op uw telefoon? Elk van deze dingen kan wijzen op presbyopie.

De oplossing - Correctie van presbyopie

De oplossing, of oplossingen, hangen helemaal van u af! We hebben meestal meer dan één paar schoenen voor verschillende situaties, en dit geldt ook voor oogcorrectie. Uw oogzorgspecialist kan rekening houden met uw levensstijl, hobby's of werkomgeving en de voor u best geschikte opties voorstellen. Met contactlenzen kunt u de vrijheid genieten van scherp zicht op alle afstanden, zonder naar uw leesbril te hoeven zoeken.

Zoals Sara zegt, "Ik dacht dat ik een klein brilletje zou moeten aanschaffen, misschien aan een parelketting rond mijn hals - maar dat was nou nietde look die ik wilde" en het is zeker ook NIET uw enige optie!

Belangrijke tips van uw oogzorgspecialist

Eye Care Practitioner

Het is belangrijk dat u uw oogzorgspecialist gemakkelijk vragen kunt stellen over contactlenzen, zelfs als u nog nooit lenzen hebt gebruikt. Het aanmeten van contactlenzen is wellicht een van de meer voldoening gevende taken in ons dagelijks werk: wij achterhalen wat u van uw oogcorrectie verwacht en bieden u de beste oplossingen aan.

  • Iedereen is anders, de ogen, de voorschriften en de behoeften zijn anders, maar gelukkig beschikken we over heel wat opties om u te helpen bij het zien.
  • We onderwerpen uw ogen altijd aan een diepgaand klinisch onderzoek, en op basis van de gezondheid van uw ogen en van uw behoeften en vereisten, adviseren we u de beste opties en bespreken we die met u.
  • Kleine dingen maken soms een groot verschil, dus als het niet lukt met de eerste optie, moet u dit zeker bespreken met uw contactlensspecialist, want er is waarschijnlijk een alternatieve optie beschikbaar.
  • Als bij de meeste technologieën, hebben ook contactlenzen een lange ontwikkeling doorgemaakt, zodat we nu fantastische producten kunnen aanbieden die precies bij u passen.

PROBEER GRATIS * 1-DAY ACUVUE® MULTIFOCAL