De anatomie van het oog en de invloed op het zich

Uw ogen zijn complexe, kwetsbare en expressieve 'vensters van de ziel'. Maar hoe zien ze?

Uw ogen ontvangen licht en zenden gedetailleerde boodschappen naar uw hersenen waar deze worden geïnterpreteerd als beelden. Elk onderdeel van uw oog speelt een andere, gespecialiseerde rol in het versturen van die beelden.

Uw oog is een kleine bol die grofweg bestaat uit een 'mantel' waarin een doorzichtige gel en gespecialiseerde onderdelen zijn opgenomen. De mantel bestaat uit drie lagen, die elk hun eigen functies hebben:

De buitenste laag: sclera of oogwit

De sclera is het taaie, beschermende oogwit, dat ondoorzichtig is. Aan de voorkant zit het hoornvlies, een doorzichtig venster waardoor licht in het oog kan vallen. Rond het hoornvlies zit een dun, helder vlies, de conjunctiva, dat helpt de rest van de voorkant van het oog en de binnenkant van de oogleden te beschermen.

Middelste laag: choroidea of vaatvlies

Achter de sclera ligt de middelste laag, choroidea of vaatvlies. Dit vaatvlies is donker om te voorkomen dat licht wordt weerkaatst binnen in het oog en het bevat voornamelijk bloedvaten die het oog van voeding voorzien. Aan de voorkant van het vaatvlies ligt de iris of het regenboogvlies, dat het oog zijn kleur geeft. De pupil is de zwarte, ronde opening midden in uw iris. Spieren in de iris regelen de grootte van de pupil, om meer of minder licht binnen te laten.

Binnenste laag: retina of netvlies

De taak van het netvlies is om lichtinformatie op te vangen, die door de hoofdzenuw van het oog (de oogzenuw) als zenuwpulsen wordt doorgegeven aan de hersenen. Vervolgens zetten de hersenen deze om in beelden. Het netvlies bevat twee soorten lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes, die lichtstralen opvangen. Staafjes helpen om bij weinig licht te zien en kegeltjes maken het mogelijk om details en kleuren te zien.

De ooglens

De lens van uw oog is doorzichtig en flexibel. Het richt het licht op uw netvlies. Voor precisietaken wordt het licht op het midden van uw netvlies gericht, op een gebied dat de macula (gele vlek) wordt genoemd. Spieren rondom de lens regelen de vorm ervan, zodat u voorwerpen op verschillende afstanden kunt zien.

De rest van het oog

De holte tussen de lens en het hoornvlies is gevuld met een vloeistof, kamervocht geheten. Een geleiachtige stof, glasvocht geheten, vult de holte achter de lens. Het kamer- en glasvocht helpen het oog zijn vorm te geven.

HOE UW OGEN ZIEN

  1. Licht komt binnen door het hoornvlies, dat het licht afbuigt.
  2. De pupil past zich aan in grootte, wordt groter bij weinig licht, en kleiner bij fel licht.
  3. Het licht valt door de pupil op de lens, die van vorm verandert om het licht te focussen op uw netvlies, afhankelijk van of u naar een voorwerp dichtbij of veraf kijkt.
  4. Staaf- en kegelcellen in uw netvlies vangen het licht op en sturen via de oogzenuw signalen naar uw hersenen. De hersenen zetten die signalen om in beeld.

BEGINNEN MET HET DRAGEN VAN CONTACTLENZEN

Begin vandaag nog met het gratis† uitproberen van ACUVUE® contactlenzen

†Houd er rekening mee dat er kosten voor professioneel oogonderzoek en aanpassing in rekening gebracht kunnen worden. Uitsluitend voor inwoners van België vanaf 18 jaar. Eén proefpaar per persoon. Toelating afhankelijk van goedkeuring door een opticien. Uitsluitend via deelnemende opticiens.